Har dit barn læsevanskeligheder?

Hvis dit barn ikke har en flydende læsning endnu og har svært ved at bruge bogstaverne og deres lyde til at stave med, kan der være tale om ordblindhed. Eller dit barn kan have svært ved at forstå det, han/hun læser. Det er vigtigt, at dit barn får den rette hjælp og at du støtter arbejdet derhjemme. Først i slutningen af 3. klasse kan man stille en endelig diagnose på ordblindhed, men man kan allerede i børnehaveklassen og 1. klasse se risikotegn. Snak med dit barns lærer om dit barns vanskeligheder. Det er vigtigt, at barnet ikke får for svære bøger og opgaver, så han/hun mister modet.

 

Det er helt afgørende, at dit barn oplever at lykkes med sin læsning og stavning. Snak med læreren, hvis opgaver og tekster er for svære.

 

Man kan mindske vanskelighederne, hvis barnet får særlige kurser i bogstaverne og deres lyde.

 

Fortæl læreren, hvis der er ordblindhed i familien og hvis barnet tidligere har haft tale- og sprogvanskeligheder.

 

Du og dit barns lærer laver i samarbejde en handleplan, så dit barn, du og barnets lærer ved hvilken plan I skal følge. Aftal med læreren, hvordan I læser lektierne derhjemme, så lektierne ikke udvikler sig til et problem.

 

Senest fra starten af 4. klasse skal dit barn have kursus i at bruge et computerprogram, som kan hjælpe dit barn, når han/hun skal læse og skrive.

 

Du kan evt. læse mere om ordblindhed her: https://www.videnomlaesning.dk/media/1955/ordblindhed-i-grundskolen-juni-2016.pdf

 

Publiceret 11-02-2020