Forslag til, hvordan du kan støtte dit barns læsning og sprog  

Udforsk sprog og tekster gennem samtale. Tal sammen om film, spil, internettet, avisartikler og bøger – gerne bøger og artikler du selv har læst. 

Benyt hyggelige situationer – fx over aftensmaden - til at tale sammen om nyheder fra TV og andre nyhedssteder. 

Motiver dit barn til at læse meget ved at hjælpe med at finde tekster, der kan interessere. Nem adgang til litteratur er vigtig. Biblioteket er et godt sted at søge men en digital bogklub kunne også være en mulighed. 

Det er vigtigt dit barn læser hver dag. 

Tænk bredt i forhold til tekster. Tænk også på lydbøger, e-bøger, magasiner, blade, aviser, TV med undertekster, tekst-tv, sms-noveller på mobil, pod casting af gode historier fra internettet m.m. 

Læs gerne højt for dit barn. Fx kan barnet gå i stå i en bog eller det kan være svært at finde en ny bog, når den sidste bog i en serie er læst. Her kan du hjælpe barnet ved at læse et eller flere kapitler, så barnet hjælpes med at komme ind i bogens univers. 

Vær opmærksom på, om dit barn vælger tekster, der er passende i indhold og sprog. 

Tal med barnet om sproget, om indholdet og nye ord i forbindelse med tekster eller tv-udsendelser. 

Vær nysgerrig sammen med dit barn. Stil undrende spørgsmål sammen og forsøg at finde et svar. 

Giv barnet mulighed for at anvende computer og andre elektroniske redskaber i forskellige sammenhænge. 

Lad barnet udnytte sin læsning i almindelige daglige sammenhænge. Fx læse en instruktion og udføre en arbejdsgang. Det kan fx være en instruktion i at montere cykelgear, spilleregler eller følge en madopskrift.

 

Publiceret 11-02-2020